GERLACH VE ELY MODELİ
Malatya ili, Yeşilyurt ilçesi, Somuncubaba İmam Hatip Ortaokulu 8. Sınıf öğrencilerinin İngilizce dersi 3. Ünite ( In the Kitchen) için öğretim tasarımı hazırlanmıştır.
Gerlach ve Ely Modelinin Aşamaları
- İçeriğin Belirlenmesi ( Specification Of
Content ) :
Müfredattaki konu
gözden geçirilir, konunun ‘In The Kitchen’ olduğu saptanır. İçeriğinin yemek
yapım aşamaları, mutfak eşyaları, kullanılan malzemeler ve yemek tarifleri
olduğu görülür. Ayrıca yemek yapım yöntemlerinin de sıklıkla işlendiği görülür.
Zümre öğretmeninin konuyu nasıl işlediği ile ilgili görüş ve tavsiyeleri
alınır. Gerçek hayat hikayelerinin ve yaşantılarının öğrenciler üzerinde daha
fazla davranış değişikliği yarattığı gözlendiği için mümkün mutfak eşyalarından
kullanılacak birkaçının getirilmesi planlanır. Ayrıca youtube gibi sosyal
paylaşım sitelerindeki yemek yapım tariflerinin kullanılması tasarlanır.
- Kazanımların Belirlenmesi ( Specification Of
Objectives ) :
Öğrenciler, yemek
yapım aşamalarını dinlediklerinde anlayabilecekler, yemek tarifinin nasıl
işlediği ile ilgili soru sorup cevap verebilecekler, öğrenciler bizzat
kendileri yemek tarifini ve yemeğin yapım aşamalarını sözel olarak ifade
edebilecekler, okuma parçasında geçen bilmedikleri kelimelerin anlamlarını
tahmin edebilecekler ve genel olarak okuma parçasını anlayabilecekler ve
öğrenciler yemek tarifini, içindekiler kısmını ve yemek yapım aşamalarını
yazabilecekler şeklinde kazanımlar yıllık plana da bağlı kalınarak belirlenir.
- Giriş Davranışlarının Değerlendirilmesi (
Assessment Of Entering Behaviours ) :
Öğrencilerin geçen
seneden beri derse ve öğretmene karşı tutumlarının oldukça olumlu olduğu
gözlenmiştir. Ayrıca akademik olarak başarılı oldukları da gözlenmektedir. 8.
sınıfta ise ders içi katılımların yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Ancak herşeye
rağmen ünite içinde geçen kelimelerle ilgili ve yemek yapım aşamalarını
anlamaya yönelik bir test uygulanır. Bu testin öğrencilerin tutumlarını
azaltmamasına özen gösterilir. Ayrıca bu testte öğrencilerin konu ile ilgili
kelimelere ne derece hakim olduğu, okuma parçalarını ne derece anladıkları,
yemek yapım aşamalarını ne derece yazabildiği ve sözel olarak ifade edebildiği
ölçülmeye çalışılır.
- Stratejilerin Belirlenmesi ( Determination Of
Strateji ) :
Öğrenciler genel
olarak işbirliği yapmaya istekli oldukları için konuyu öğrenmeleri için
birlikte çalışırlar. Böylelikle farklı bilişsel yetenekteki öğrenciler de akran
öğrenme yoluyla ve yaparak yaşayarak, görerek sürece dahil olup içeriği
öğrenebileceklerdir. Öğrenciler küçük gruplara (yaklaşık 4 kişilik) ayırılarak farklı
bir yemek tarifi bulmaları ve diğer iki grupla paylaşmaları istenir. Böylelikle
öğrenciler kendi artı ve eksilerini de görebilirler. Öntest sonuçlarına bakarak
hangi öğrencinin daha çok yardıma ihtiyacı olduğu saptanır. Öğrencilerin
problemleri eşgüdüm içerisinde ve uyum içerisinde çözmeleri beklenir.
Böylelikle birbirilerine güven ve saygıları oluşur ve kendilerini daha net bir
şekilde ifade eder ki bu da dersimizde en çok ihtiyaç duyulan şeydir. Çünkü
öğrencilerin kendilerini sözel olarak ifade etmeleri en çok istenen kazanımdır.
- Grupların Organize Edilmesi ( Organization Of
Groups ) :
Öğretmen ve
öğrenci etkileşimi genel olarak iyi olduğu düşünüldüğü için ve öğrencilerin de
kendi aralarındaki etkileşimi iyi olduğu için ayrıca kendi aralarında bir rekabet
ortamının olmadığı gözlemlendiğinden sınıf sayısı da göz önüne alınarak
ortalama dörder kişilik gruplar oluşturulur. Böylelikle öğrencilerin içeriği
kazanmalarının daha rahat olacağı düşünülür.
- Zamanın Ayarlanması ( Allocation Of Time ) :
Önceki derslerin
durumu da göz önüne alındığında öğretmen öğrenci etkileşiminin iyi olduğu,
öğrencilerin bilgileri özümsediği, derse etkin olarak katıldığı gözlenmiştir.
Ayrıca genel olarak bilişsel düzeylerinin yüksek olduğu ve ön öğrenmelerinin
yüksek olduğu gözlemlenmiş/düşünülmüştür. Dolayısıyla haftalık dört saatin
bulunduğu İngilizce dersinde en az iki ya da üç derste öğretmen beş dakikalık
bölümde sunuları verdikten sonra öğrencileri gruplara ayırıp etkinlikleri
işbirliği içinde öğrencilerin yapması beklenir ve son beş dakikada ise kontrol
edilip öğrencilerin nasıl çalışmasıyla ilgili bilgiler verilir, ayrıca
öğrenciler pekiştirilir ve gerekiyorsa ödüllendirilir.
- Yerin Ayarlanması ( Allocation Of Space ) :
Öğrencilerin genel olarak derse ve öğretmene karşı tutumlarının iyi
olduğu daha önce belirtilmişti. Ayrıca bilişsel düzeyleri, grupla öğrenmeleri
de gözlemlenmiş ve iyi olduğu belirtilmişti. Bu şartlar göz önüne alındığında
haftalık dört saatin bulunduğu İngilizce dersinde en az iki ya da üç derste
öğretmen beş dakikalık bölümde sunuları verdikten sonra öğrencileri gruplara
ayırıp etkinlikleri işbirliği içinde öğrencilerin yapması beklenir ve son beş
dakikada ise kontrol edilip öğrencilerin nasıl çalışmasıyla ilgili bilgiler
verilir, ayrıca öğrenciler pekiştirilir ve gerekiyorsa ödüllendirilir.
Öğrenciler için hazırlanan ortam, oluşturulan gruplar içeriği öğrenme
için en uygun yol olarak görülmüştür. Öğrenciler gruplarda yemeğin
malzemelerini, tarifini, aşamalarını anlayabilecek, yazabilecek ve diğer
arkadaşları ve öğretmenleriyle sözel olarak paylaşabileceklerdir.
- Kaynakların Seçilmesi ( Selection Of Resources
) :
Belirtilen hedeflerle seçilen kaynakların birbiriyle uyum içinde olması
gerekir. Konumuz mutfak malzemeleri, malzemeler, yemek yapım aşamaları ve yemek
tarifi olduğu için ve hedefimizin de bunları okuduğu parçada anlayabilmesi,
sözel olarak ifade edebilmesi ve yazabilmesi olduğu için mümkünse birincil
yaşantılarının olduğu, mutfak malzemelerinden bazılarının okula getirilmesi
uygun olur. Kaynak kitap içeriğinde de konu ile ilgili ayrıntılar fazlasıyla
mevcut olduğu için kitap da bizim için oldukça iyi bir kaynaktır. Ayrıca akıllı
tahta uygulamalarında ve youtube gibi sosyal paylaşım sitelerinde yemek yapım
tarifleri bulunmaktadır. Derslerde bu videolar izlenip, irdelenir.
Ancak asıl amaç bir performans ortaya koymak olduğu için bütün bu
uygulamalar yapıldıktan sonra öğrencilerden basit bir yemek yapmaları ve bunu
videoya kaydetmeleri istenir. Derslerde bu videolar izlendiğinde asıl kaynağın
öğrencilerin kendileri olacaktır. Böylelikle daha anlamlı öğrenmeler olduğu
söylenir.
- Performansın Değerlendirilmesi ( Eveluation Of
Performance ) :
Öğretmen içeriği
öğrencilere sunarken öğrencilerin konuyu beğendiği ve özümsemeye çalıştığı
gözlenmiştir. Ayrıca grup çalışması yaparken öğrenciler keyif ve uyum
içerisinde konuyu öğrenmişler, etkinlikleri yapmışlar, beraber öğrenmişler ve
bunu yazıyla, sözel ve uygulamalı olarak göstermişlerdir. Ayrıca öğrencilere
uygulanan sontestle birlikte öğrencilerin konuyu net bir şekilde öğrendikleri
gözlemlenmiştir.
- Dönüt Analizi ( Analysis Of Feedback ) :
Öğrenciler uyum
içerisinde çalışıp işbirliği yaptıkları için bu aşamada öğrencilere dönüt
olarak olumlu pekiştireçler verilir. Ayrıca öğrencilerin öntest isle sontest
arasındaki fark öğrencilerle birlikte ölçülüp ne kadar ilerleme yapıldığının
hep beraber incelenmesi öğrenciler için de çok önemli bir dönüt olacaktır. Ders
tamamlandıktan sonra belirlenen hedeflere ne derecede ulaşıldığının öğrencilere
gösterilmesi ise başlı başına olumlu pekiştireçtir.
Umarım tasarı başarılı olur hocam
YanıtlaSilElinize saglik hocam
YanıtlaSilEmeğinize sağlık hocam
YanıtlaSil